İstihbarat tarihten beri önemini yitirmemiş ender disiplinlerden birisidir.
İstihbarat kelimesi etimolojik açıdan Arapça ”istihbar”, ”haber” ve ”bilgi alma” kelimesinin çoğuludur.
İstihbarat, denincebirçok insanın aklına gelen, filmlerden ya da yahut romanlarda aktarılan imaj çerçevesinde silahlı adamlar, suikastler ve sofistike silah ve ölüm dünyasıdır.
Ancak istihbaratın bel kemiğini, örtülü operasyonlardan ziyade bilginin toplanması ve analizi oluşturur.
Tarih boyunca istihbarat için birçok ekipman geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın müzesinde, – bazıları MİT görevlileri tarafından kullanılmış bazıları yabancı servis elamanları tarafından kullanılmış – bazı istihbarat ekipmanları sergilenmektedir.
Gelin hep birlikte inceleyelim.
1- Gizli Mikrofon Tesisatı

1969 yılında Avrupa’daki bir Türk büyükelçiliğinin çalışma odasında ele geçirilen gizli mikrofon tesisatı.
2- Kriptolu Telem Cihazı
Hedefe iletilmek istenen gizli mesajları, şerit şeklindeki kağıt bantlara delerek basan telem cihazı. 5 delikli şifre bantlarına girilen delikler (şifreler), daha sonra haberleşme cihazı ve kripto cihazında işleme alınmaktadır. Aynı zamanda hedeften gelen şifre bantlarındaki kripto, telem cihazı yardımıyla kırılabilmektedir. Açılan gizli mesaj, cihazın yazma özelliği sayesinde telex kâğıdına basılmaktadır. Aroflex UA-8116 model telem cihazı, Philips USFA tarafından 1976-1982 yılları arasında geliştirilmiştir. Cihaz, MİT tarafından 1985-1997 yılları arasında yurtdışı haberleşmelerinde kullanılmıştır.
3- Sigara Paketi Görünümlü Telsiz Verici
Bir ortamda yapılan görüşmenin, ortam dışındaki herhangi bir yerden canlı olarak dinlenebilmesi amacıyla, ortamda bulunan ajanın sigara paketine yerleştirilmiş verici.
4- Gizli Dinlemede Kullanılan Diyafon

1965 yılında Avrupa’daki bir Türk büyükelçiliğinde tespit edilen, bulunduğu odaları dinleyebilme özelliği kazandırılmış diyafon cihazı. Büyükelçilikteki çaycı tarafından kurulmuş cihaz, çay ocağından çalışma odalarının dinlemesine olanak sağlamıştır.
5- Baskül Şeklinde VHZ Telsiz Verici
MİT tarafından yürütülen kontr-espiyonaj (istihbarata karşı koyma) faaliyetleri sonucunda Türkiye’de yakalanan bir casusun, hizmet ettiği yabancı istihbarat servisine bilgi iletmek amacıyla kullandığı baskül şeklinde VHZ telsiz verici. Gizli mesajın hedefe iletilmesinde kullanılan aparatlar, kullanım şekline dair bilgiler ve baskül casusun evinde bulunmuştur.
6- ÖSA 3A

MİT mühendisleri tarafından tasarlanıp üretilen, hedef şahısların kullandıkları analog telefonların numaraların görüntülenmesini sağlayan cihaz. Adını, sistemini tasarlayan MİT mühendislerinin soyadlarının ilk harflerinden alan ÖSA-II ve ÖSA 3A cihazları, Revox kayıt cihazlarıyla beraber 1980’li yıllarda gizli dinlemede kullanılmıştır.
7- Teletype Teleks Perfere Cihazı

Hedefe iletilmek istenen gizli mesajın, haberleşme cihazı ya da kripto cihazında işleve sokulabilmesi için delikli ve şerit şeklinde kağıda basılması görevi gören cihaz. MİT tarafından 1975-1985 yılları arasında aktif kullanılmıştır.
8- Gizli Haberleşmede Kullanılan Sabun

İçerisi oyularak gizli mesaj yerleştirilmiş sabun. Muhtelif operasyonlarda mesajın hedefe ulaştırılması için kullanılmıştır.
9- El Tipi Kopyalama Cihazı

Copyroad Marka el tipi fotokopi makinesi, muhtelif operasyonlarda anında kopya alabilmek üzere MİT tarafından 1990’lı yıllarda kullanılmıştır. Böylece elde edilmesi hedeflenen bilgi kolaylıkla kopyalanabilmiştir.
10- Şifreli Kart, Ankara Kızılay

İstihbarat tarihinde, üzerine ”filme alınmış doküman görüntüsünü gizleme metodu” olarak bilinen yöntemin uygulandığı şifreli fotoğraf kartı. MİT tarafından 1970’li yıllarda gizli haberleşmede kullanılmıştır. Şifreli fotoğraf kartı; beyaz boşlukları bulunan herhangi bir fotoğraf kartına, bir veya birkaç dokümanın negatif birimlerinden agrandizör yardımı ile monte edilme yöntemidir. Bu örnekte, fotoğraf üzerine gerekli kimyasal müdahale yapılmadığı için fotoğraf kartına yerleştirilen bilgi görülememektedir.Fotoğraf; uygulanan yöntemin yanı sıra, Ankara Kızılay Meydanı ve 1965 yılında inşası biten Emek İşhanı’nın 1970’li yıllardaki durumuna ilişkin bilgi vermesi yönüyle de önem taşımaktadır.
Yukarıdaki istihbarat araçları ilginizi çektiyse daha fazlasına Milli İstihbarat Teşkilatı’nın web sitesinden ulaşabilirsiniz.